Alla färger i en vind

Hösten måste vara min favoritårstid.

Jag tycker jag använder den meningen när alla årstider börjar, och delvis kanske den varianten är mer sann. Alla årstider har ju trots allt någonting speciellt med dem, och inspirationen får sig en nytändning när naturen omkring mig skiftar från en säsong till en annan.

Men hösten alltså… Den friska luften, fukten i gräset, alla färgskiftningar och nyanser, de frasiga nyfallna löven när man går på dem, den låga solen mellan trädgrenarna, ljuset… Ja, det här är nog på riktigt min favoritårstid.

Höstigt foto från mitt senaste arbete med Knutex.

Höstigt foto från mitt senaste arbete med Knutex.

Jag och min fästman har köpt en koloniträdgård, och där sker det enormt mycket färgskiftningar just nu. Det är en knapp månad sedan vi tog över de vackra 300 kvadratmeterna och vi har försökt hinna förbereda så mycket som möjligt inför våren. Tulpanlökar har hunnit ner, några buskar har blivit beskurna, en hel del gamla trädgårdsmöbler har åkt på återvinning eller återbruk, jag har hunnit ställa i ordning ett kompostsystem, en hallonhäck har blivit flyttad… Ändå känns det som att vi knappt hunnit med någonting!

Vintern får gärna dröja ett litet tag till. Den vackra delen av hösten, den med alla färger och friska, klara mornar, är alldeles för kort. Snart är alla löven bara på marken istället för på träden, det färgglada övergår i grått, klara mornar är ofta dimmiga och disiga här i Gävle. Och mörkret…

Nej, nu åker jag till koloniträdgården ett tag och njuter av det vi har här och nu. Det bästa sättet att förlänga dagarna är ju helt enkelt att njuta till fullo av dem!

Tävling: Vinn 1 timmes valfritt fotografi!

För att fira att hösten gjort ett ordentligt intåg här i Gävle lottar jag ut en timmes fotografi till en lycklig vinnare. Tävlingen genomförs på min Instagramprofil som du hittar här.

Regler för tävlingen

 • En vinnare lottas ut bland de som kommenterar och följer mig på Instagram.

 • För att delta i lotteriet behöver du tagga minst en kompis du tror skulle vara intresserad av att delta!

 • Slutdatum för tävlingen är söndagen den 6/10-2019 klockan 21.00.

 • Vinnaren presenteras på måndagen den 7/10 på mitt Instagramkonto.

 • Priset måste lösas in senast den 31/12-2019.

 • Priset består av en timmes fotografering inklusive 5 högupplösta foton, värde ca. 1200 kr.

 • Temat för fotograferingen är helt valfritt - porträtt, förlovning, budoire, familjefoto? Du väljer! Timmen kan inte användas i samband med bröllopsfotografi.

 • Fotosessionen ska ske i Gävletrakten. Om du önskar fotas utanför Gävle tätort tillkommer resekostnad.

Lycka till!

IMG_2183-Redigera.jpg

Varför ska du anlita en professionell bröllopsfotograf?

Det här är en av de vanligaste frågorna du kan hitta i forum, Facebookgrupper och andra ställen där blivande brudpar delar med sig av sina funderingar. Det är en helt rimlig tanke också - sett enbart till siffran är det en stor summa pengar som spenderas för att få professionella foton under sin bröllopsdag. Men det är så mycket mer än bara foton det handlar om. Frågan ni behöver ställa er egentligen är:

Vill ni ha någon som “tar lite bilder” eller vill ni ha en story teller?

Foto: Johan Larsson Löthman

Foto: Johan Larsson Löthman

Vem som helst kan “ta lite bilder”, speciellt idag när mobilkamerorna är så bra som de är. Men inte vem som helst kan berätta just er story. Det ni anlitar är inte kameran och avtryckarfingret, det är den kreativa visionen, bildspråket och ögat för detaljer. Men det är även så mycket mer! Här nedan kan ni läsa om de tre saker jag själv anser är stora delar av min roll som er bröllopsfotograf, och de saker som särskiljer mig från någon som “kan ta lite bilder åt er”.

Foto: Johan Larsson Löthman

Foto: Johan Larsson Löthman

Service

Under nästan alla bröllop är fotografen den enda personen som alltid är med brudparet. Brudtärnor, best men, släktingar, och andra hjälpsamma personer står ofta för det som händer runtomkring, vilket innebär att de åker mellan platser, åker och gör något akutinköp, åker före till kyrkan, hämtar upp släktingar, och så vidare. Det är många personer som cirkulerar kring brudparet, men enbart fotografen är där 100% av tiden.

För mig som fotograf innebär det att jag är den som har möjlighet att hålla koll på er vätskenivå och om det är dags för mellanmål, håller koll på era telefoner (det är sällan brudklänningar har fickor!), knyter om slipsar, bättrar på smink, hjälper till att hålla barnen glada, bär jackor, har med paraplyer och så vidare.

Alla fotografer gör inte detta - men för mig med bakgrund inom serviceyrket är det här en självklarhet. Jag är klippan som ni kan vara helt trygga med och som har stenkoll på telefonnummer, körschema och vad som ska hända härnäst. Se till att anlita någon som är där för er och inte bara för bilderna, och ni kommer kunna slappna av och njuta av dagen fullt ut.

Jag har också alltid med mig min “akutväska”, fylld med grejer som kan visa sig användbara under dagen. I den har jag lim, resorb, sax, sytråd och synål, plåster, gluten- och laktosfria energikakor, och mycket, mycket mer!

IMG_9588.jpg

Kreativitet

Som sagt tidigare, vem som helst kan ta en bild, men inte vem som helst kan berätta en story. En bra fotograf är hela tiden på tårna och är redo med kameran oavsett vad som händer runtomkring. Er bröllopsdag är inte enbart de klassiska anhalterna som frisören, porträtten, och vigseln. Svängen förbi drive in på McDonalds för att lunchen blev försenad, den nervösa väntan i sakristian innan gästerna kommer till kyrkan, den delade fickpluntan på vägen från kyrkan till festen… Det är också delar av er story som jag berättar.

IMG_6767-Redigera.jpg

Kvalitet

Mitt jobb tar inte slut för att bröllopsdagen är över. Kvalitetskontroll, redigering/retouch och urval tar tid, kunskap och skicklighet med programvaror, förståelse för vad som är en bra bild, och vilken kvalitet som krävs för att en bild ska vara bra. Varje foto ni får levererade av mig har fått en genomgång av färgbalans, komposition, och eventuell retouch.

Och förresten, retouch är så mycket mer än att se till att det där munsåret du fick tre dagar innan bröllopet inte syns. Redigering och retouch kan handla om allt från att ta bort damm från kavajen, jämna ut reflektioner i vattenytor, räta upp och beskära, samt överlag komponera bilderna harmoniskt och välbalanserat. Ett foto kan ha ett vackert motiv, men om horisonten är sned eller om en tuss katthår fastnade i slöjan så håller inte bilden hög kvalitet. En erfaren och skicklig fotograf tar hand om det!

Foto: Sarah Schroer

Foto: Sarah Schroer

Jag hoppas detta blogginlägg kan hjälpa er i er planering av er bröllopsdag. Mitt personliga råd är att det finns många poster kring ett bröllop som kan budgeteras ganska tight, men fotograf är inte en av dem.

Om ni är intresserade av vad jag har att erbjuda inför er bröllopsdag kan ni läsa mer här! Där finns också ett kontaktformulär ni kan använda för att skicka frågor eller önskan om konsultation.

Brudworkshop med brudarna

Det har tagit några veckor, men nu har jag äntligen samlat tankarna och intrycken nog för att kunna göra ett inlägg om den workshop som jag höll på långfredagen tillsammans med Emma (syskonen Stjernstedt), Terese Nykvist (make up), Natalie (Kings and Queens salon), Petra (Cotton and Steel) och Jojjo (Magnifico by Jojjo). Det var vår första arrangerade workshop och gudarna ska veta att vi hade så oerhört roligt! Vi höll till i och utanför Gamla Katolska Kyrkan i Gävle, en oerhört vacker miljö som var perfekt för ändamålet.

Översiktsbild från workshopen.

Översiktsbild från workshopen.

Eftersom att det var vår första workshop bjöd vi in fotografer vi känner till och arrangerade det hela till självkostnadspris. Totalt deltog sex oerhört talangfulla fotografer med olika kunskapsnivåer och bakgrunder.

Caroline, en av dagens modeller, i “get ready”-scenen. Här ser ni också delar av ljussättningen.

Caroline, en av dagens modeller, i “get ready”-scenen. Här ser ni också delar av ljussättningen.

Vackra Caroline!

Vackra Caroline!

Vi skapade fyra stycken looks och scener tillsammans med två modeller, och fotade dessa i omgångar. Deltagarna delades upp i två grupper som bytte scen halvtid. Överlag gick det mycket smidigt och modellerna Caroline och Cecilia var fantastiska genom hela dagen!

Återbrukstema utomhus. Johan och Emil in action med Cecilia som modell.

Återbrukstema utomhus. Johan och Emil in action med Cecilia som modell.

Min favorit från den scenen!

Min favorit från den scenen!

Givetvis har vi fått med oss många lärdomar som vi kommer ha stor nytta av framöver, mycket som berör logistik och förberedelser. Framför allt har vi fått blodad tand och är redan igång och planerar nästa workshop!

Johan fotar Caroline vid det fantastiska rosettfönstret.

Johan fotar Caroline vid det fantastiska rosettfönstret.

Magiskt med ett så fint fönster som vi kunde utnyttja!

Magiskt med ett så fint fönster som vi kunde utnyttja!

Det hade inte varit möjligt utan alla nedanstående personer och företag, se till att besöka och följa dem på sociala medier!

Vapendragare: Emma Stjernstedt, @syskonenstjernstedt
Klänningar “get ready” och “boheme”, slöja: Helena Granby, @helenagranbydesign
Klänning “glamour”: Bridal by Tessan, @bridalbytessan
Klänning “återbruk”: Timjan Design, @timjandesign
Smink: Terese Nykvist, @teresenykvist
Hår: Natalie Furubom, @kingsqueenssalon
Rekvisita, “get ready”: Petra Edlander, @cottonandsteel
Blommor: Johanna Berggren, @magnificobyjojjo
Smycken “boheme” och “återbruk”: Maria Thorén

Även ett stort tack till Wilma på Bastard Burgers Gävle som hjälpte till med lunchcatering, samt Niclas och Rebecca som hjälpte till med städning och plockning.

recept: glutenfri morotskaka

här kommer ett lite annorlunda blogginlägg! det här är inte på något sätt tänkt som en receptblogg, men i helgen bakade jag en underbar morotskaka som jag bara måste dela med mig av. det som är speciellt med den är att den är glutenfri, men det märks inte överhuvudtaget. jag bakade den att ta med till en vän som är just glutenintolerant och den blev en riktig hit.

receptet kommer från en site som heter bon appétit, som tyvärr är amerikansk och därmed använder amerikanska mått. jag fick översätta receptet och på vissa punkter chansa lite, och nu när resultatet blev så bra tänkte jag dela med mig av det till de som är intresserade. jag valde att göra en kaka och dela istället för två och bygga på varandra som de gör i originalreceptet. det är nog en smaksak och beroende på hur många formar man har hemma, men min metod funkade mycket bra utan någon särskild extra tid i ugnen!

originalreceptet är som sagt från bon appétit, och det hittar ni här.

den är precis lika mumsig som den ser ut!

den är precis lika mumsig som den ser ut!

glutenfri morotskaka

kakan
1 dl kokosolja, smält form
6,75 dl mandelmjöl
1,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk bikarbonat
5 ägg
3 dl farinsocker, packat i måttet
1 tsk vaniljextrakt eller pulver
300 g morötter, skalade och grovt rivna
1,7 dl riven kokos
1,7 dl fint hackade valnötter
1,7 dl gula russin, hackade

frosting
2,5 dl färskost
100 g mjukt, rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 dl grekisk yoghurt
1 tesked vaniljextrakt
en nypa salt

ställ ugnen på 175C.
smörj en rund kakform ca 24 cm, gärna springform, med kokosolja. täck med 0,25 dl av mandelmjölet, skaka ur det som inte fastnar.

blanda salt, bakpulver, kardemumma, kanel, ingefära, bikarbonat, och mandelmjöl i en stor skål.

vispa ihop ägg och farinsocker med en elvisp tills blandningen har en tre gånger så stor volym och håller ihop i flera sekunder när den hälls över sig själv, cirka 5-7 minuter. var noga med att vispa tillräckligt mycket! det är i detta steg som volymen i kakan byggs.

blanda rivna morötter, riven kokos, hackade valnötter och hackade gula russin med kokosoljan i en egen skål.

tillsätt mjölblandningen och morotsblandningen omväxlande till äggblandningen under omrörning. tillsätt vanilj.

häll i smeten i kakformen. grädda i ugnen tills kakan är gyllenbrun och provstickan kommer ut ren, ca. 35 minuter. stickan kan komma ut med ett tunn hinna fett från kokosoljan vilket är okej. låt vila i tio minuter. för över kakan på ett galler med ovansidan nedåt. låt kallna helt.

vispa färskosten och det rumsvarma smöret tills blandningen är mycket slät, ca 2-3 minuter. se till att smöret är rumsvarmt, annars finns det en risk att blandningen separerar sig.

häll i florsockret, vispa tills väl blandat.

häll i grekisk yoghurt, vanilj och salt. vispa tills lätt och luftigt, ca. 5 minuter. ställ i kylskåpet tills det är dags att bygga ihop kakan.

när kakan är helt kall, dela den i två delar på längden. bred på ca. en tredjedel av frostingen på den undre kakan, och lägg sedan på “locket”. använd resterande frosting till att helt täcka kakans topp och sidor.

gör gärna kakan dagen innan den ska serveras, och plocka fram 10 minuter innan servering.

hoppas det smakar!

modefotografering med retrokänsla.

inspirationen slog till förra helgen, och jag och mina vänner bestämde oss för att planera en ny fotografering. under de veckor där jag inte har så mycket bokningar är det så roligt att djupdyka i egna visioner och projekt, och den här gången i samarbete med jeansbolaget gävle, bastard burgers gävle, kings and queens salon, söders skiv- och prylbörs, samt terese nykvist. modell var agnes selin.

vi började dagen hos natalie på kings and queens salon.

vi började dagen hos natalie på kings and queens salon.

med håret färdigt åkte vi över till terese nykvist som är underbar med make up. tyvärr lyckades jag med att helt missa att ta några foton där då vi planerade kläder och accessoarer under tiden som terese sminkade.

efter detta var det dags att dra över till första platsen - söders skiv- och prylbörs. vi riktade in oss på en lite retrokänsla med fotograferingen, och en vinylbutik har helt rätt atmosfär för detta. under tiden vi var på plats spelades soul högt i högtalarna och stämningen var på topp!

riktig retrokänsla hos söders skiv- och prylbörs!

riktig retrokänsla hos söders skiv- och prylbörs!

agnes var helt fantastisk framför kameran. en dröm att jobba med!

agnes var helt fantastisk framför kameran. en dröm att jobba med!

efter butiken gjorde vi vårt första klädbyte och drog över till bastard burgers gävle, där vi dels passade på att äta och sedan övergick till att dra nytta av deras snygga inredning.

emma och agnes skapar magi.

emma och agnes skapar magi.

oreo milkshake. precis så god som den ser ut!

oreo milkshake. precis så god som den ser ut!

efter detta körde vi ett sista klädbyte och gick utomhus. kallt, blåsigt, men en schysst avslutning på en riktigt bra dag.

lite lek med ljusslinga för effekt.

lite lek med ljusslinga för effekt.

mer foton kommer längre fram! detta är den roligaste fotografering vi gjort ihop och jag är så tacksam för det nätverk vi har av kreativa, engagerade personer som brinner lika mycket för denna konstform som jag gör.

ett stort tack riktas till samtliga inblandade!

bal och student 2019

tar du studenten eller examen i år? ska du på bal? eller känner du någon som ska göra detta? jag fotar porträtt i samband med livets alla högtider och det är nu hög tid att boka in just eran fotostund!

studenten 2014, Polhemsskolan.

studenten 2014, Polhemsskolan.

i år kommer jag erbjuda några olika alternativ i samband med bal och student:

 • porträttfoto, 30 minuter - antingen i hemmamiljö eller valfri passande plats. fem högupplösta foton ingår i priset. 795 kr.

 • ankomst samt porträtt, 30 minuter - foto när ni ankommer vid balen, samt porträtt på plats. restid samt fem högupplösta foton ingår i priset. 1695 kr.

 • förberedelser och porträtt, 2 timmar - i samband med make up, påklädnad, förmingel eller liknande, samt porträtt. 10 högupplösta foton ingår i priset. 2495 kr.

regnig ankomst vid studentbalen 2014.

regnig ankomst vid studentbalen 2014.

om ni har önskemål på mer omfattande fotograferingar eller något annat upplägg, tveka inte att höra av er! jag har bara möjlighet att ta ett fåtal bokningar så vänta inte med att kontakta mig med er förfrågan.

nya äventyr för nya vänner

två av mina vänner, Johanna och Johanna, har påbörjat ett nytt äventyr. idag slår de upp dörrarna för sin butik i Valbo där de säljer inredning och blommor. de hade smygöppning igår och jag passade på att åka förbi och önska dem lycka till, och hade kameran med givetvis!

fina filtar på rustik pall.

fina filtar på rustik pall.

det var väldigt mycket folk på plats och de bjöd på tilltugg och dryck. jag har följt dem på instagram (@blackhippodesign och @magnificobyjojjo) och sett hur hårt de jobbat med lokal, inköp och förberedelser. så oerhört imponerad av hur fint de har gjort!

citrusträd på en gammal snickarbänk.

citrusträd på en gammal snickarbänk.

förutom butiken har Jojjo också blomsterkassar som hon levererar till kunder varje vecka, samt planer på att anordna kurser framöver.

vacker vallmo.

vacker vallmo.

jag köpte med mig ett par vallmo hem i en vacker skir rosa. de är ännu knoppar men så fort de slår ut är det foto som gäller. så mer blomsterfoto är att vänta här i bloggen framöver!

önskar de båda Johannorna all lycka med sitt nya äventyr!

klackarna i taket!

denna lördagskväll spenderar jag framför datorn med fotoredigering, både från tidigare uppdrag och helt nytagna foton. jag medverkade ikväll vid ett företagsmingel på templet här i gävle där en butikskedja i stan hade en fest.

glitter och glamour på templet!

glitter och glamour på templet!

det som är vanligast för mig vid denna typen av event är “fotobås” eller ett fotohörn där jag ställer upp ett par ljuskällor och tar porträtt av de som kommer på festen. beroende på förutsättningarna det se väldigt olika ut just hur min setup är - precis som idag hamnar jag ofta mitt i entrén och det kan kräva en del finess för att komma hem med all utrustning hel och fin.

min glittriga fotobakgrund placerad precis vid garderoben och toaletterna. mycket folk som behöver kunna passera!

min glittriga fotobakgrund placerad precis vid garderoben och toaletterna. mycket folk som behöver kunna passera!

kvällens fotografering gick alldeles utmärkt och jag ser fram emot att gå igenom fotona och leverera till kunden. resten av helgen kommer ägnas åt en dryckesfotografering jag gjorde för två veckor sedan. förhoppningsvis kommer det upp lite foton här på bloggen från den också inom kort!

vad ger mer partystämning än heliumballonger?

vad ger mer partystämning än heliumballonger?

bröllop 2019.

jag har aldrig haft så många bröllopsbokningar som i år! det är så oerhört roligt att fler och fler hittar till mig och vill låta mig ta del av deras stora dag. det finns fortfarande några datum lediga i sommar, så om ni är ute efter fotograf är det hög tid att skicka iväg ett meddelande och boka konsultation!

logistik kring fotografering i boulongerskogen. foto: sarah schroer

logistik kring fotografering i boulongerskogen. foto: sarah schroer

min favoritdel av en bröllopsdag är egentligen all tid mellan de stora händelserna. nervositeten, förberedelserna, all rörelse. jag vill vara en kugge i det stora maskineriet kring bröllopet och mitt mål är att alltid vara så osynlig som möjligt. jag vill kunna fånga de där blickarna, kramarna och känslorna som uppstår när så mycket människor samlas kring en och samma händelse.

påklädning av bruden.

påklädning av bruden.

i somras fick jag uppleva många sådana stunder. jag hade förutom turen att fota flera brudpar också ta del av min systers bröllop i egenskap av brudtärna och toast madame. känslostormen är enorm! all kärlek på ett och samma ställe känns som att den skulle kunna förse hela stan med elektricitet för en dag.

brudgum med sitt entourage.

brudgum med sitt entourage.

förutom fotograferingar här i gävletrakten har jag en bokning på västkusten i maj och i fjällen i januari. jag ser fram emot att få fota i två miljöer som inte finns här omkring, det ska bli spännande med både nya möjligheter och utmaningar!

gäster letar efter sitt namn på bordplaceringen.

gäster letar efter sitt namn på bordplaceringen.

gravidfoto i blötsnö

det har varit ett par lugna fotomånader för min del. ett par veckor innan jul åkte vi till mobackes i bollnäs för den fantastiska alice i underlandet-inspirerade fotograferingen, men sedan dess har ingenting särskilt varit planerat.

abstinensen slog till förra veckan, så jag, emma och niclas från syskonen stjernstedt, samt sarah ordnade en gravidfotografering med vår kompis melinda som väntar barn nu i vår. givetvis hade all den vackra snön börjat smälta bort, så det var en mycket blöt björsjömyr vi traskade ut på för att få den där härliga, vintervemodiga bakgrunden. vi tog också med oss ett par rökbomber som vi använde till att förstärka känslan.

jag och emma började dagen med att binda ett par kransar som accessoarer. det är alltid så roligt att få vara kreativ inför fotograferingarna! jag älskar att tillverka kransar, kronor, kläder och annat som vi använder när vi fotar. emma gjorde sin första huvudkrans med bravur, vackert rosa och perfekt för melinda.

jag gjorde en krona med lite fjäderdetaljer, mjukt och vackert i kontrast till allt det gröna.

kransen som jag gjorde. eukalyptus, ruskus, rosor, med mera.

kransen som jag gjorde. eukalyptus, ruskus, rosor, med mera.

melinda kämpade på starkt i kylan och blötan. vi fyllde på med filtar, te och små värmekuddar för att hålla temperaturen uppe.

melinda med hennes filt. gott humör trots kylan!

melinda med hennes filt. gott humör trots kylan!

för att hålla tempot uppe kör vi med fem minuters intervall per fotograf. nu när vi var fyra stycken blir det 20 minuter i stöten, lång tid för en modell att hålla temperaturen i vinterkylan.

emma fotar under sina fem minuter, med resten av oss som publik.

emma fotar under sina fem minuter, med resten av oss som publik.

det är inte lätt att hantera rökbomber! på ställen var snön lårhög och man behöver röra sig en hel del för att få till bra bilder. det var lite blåsigt och vinden är den stora faktorn när rök är inblandat. nedan kan ni se emma kämpa på med sin rökbomb ute i kanten av myren.

emma och rökbomben som inte riktigt ville samma sak…

emma och rökbomben som inte riktigt ville samma sak…

vackra melinda. hennes syster madelene gjorde makeup, emma gjorde kransen.

vackra melinda. hennes syster madelene gjorde makeup, emma gjorde kransen.

när vi var klara och åkte hemåt hade jag verkligen fått min “fix” och redan börjat planera nästa fotografering. så oerhört roligt att ha vänner som gärna ställer upp på våra idéer!

attityd. eller kanske kall?

attityd. eller kanske kall?

min favorit för dagen! blick ut över myren.

min favorit för dagen! blick ut över myren.